Op de mailinglijst is het al te lezen en bij velomobielonderdelen.nl zijn ze te koop. En op Cyclevision heeft Wim Schermer ze gepresenteerd. De vermaarde en opvallend mooi vormgegeven praktische en lichte Bebop pedalen. De looks en de beloftes maakten mij hebberig. Een Cyclevision zonder iets kopen is toch niet echt een Cyclevision dus naar Wim gelopen en die had er een paar mee. Voor de prijs van 95 euro mocht ik ze zo meenemen.
Daarna terug naar de stoel en uitgepakt en ze een tijdje niet gezien, omdat om me heen iedereen de pedalen en schoenplaatjes wilden onderzoeken en vasthouden. Uiteindelijk is alles keurig terug gekomen. 😉
De handleiding vind ik vrij summier. Ook op de site van Bebop staat niet echt veel verhelderende informatie. Dus met foto’s van internet en wat opportunisme de schoenplaatjes bevestigd. In mijn geval waren tussenstukjes en adapters niet nodig.
De plaatjes (via mobiele telefoon) zeggen meer dan duizend woorden, al staat in het onderschrift nog een paar keer een verduidelijking van het plaatje. Het plaatje met de uitsnijding is niet goed gelukt, maar ik denk dat duidelijk is wat de bedoeling is.
[slideshow]
En mijn ervaring? Nou, de pijn in mijn knieën is er niet door verdwenen. Daar zijn andere factoren voor nodig, waar ik later weer mijn verhaal over zal doen (Fysio ed). Ook de beloofde kleinere q-factor is er niet. Deze q-factor is bij de Look pedalen met Time schoenplaatjes hetzelfde (of zelfs iets kleiner). Waarschijnlijk is de q-factor ten opzichte van SPD anders? En bij het lopen voel je jezelf een tapdanser met flinke tapplaatjes. Een voordeel voor de Time schoenplaatjes dus.
In vergelijking met de Look pedalen / Time plaatjes merk ik nu wel meer zijdelingse bewegingsvrijheid die echt mooi rond loopt. Je hebt als het ware geen idee hoe je voet staat. Het voelt natuurlijk aan. Bij de Time/Look zou ik achteraf kunnen denken dat ik licht mijn voet moet dwingen om in een stand te zetten. Maar in hoeverre dit op waarheid berust… Je hebt wel een rondgaande beweging (hiel kan heen en weer bewegen ten op zichte van een draaipunt), maar een beetje schuiven van de schoenplaat over de as van het pedaal, dat kan alleen de Look/Time combinatie. Echter wat Bebop weer beter doet is het vloeiend verlopen. Bij de Look/Time voel je een onderbreking als het schoenplaatje terug veert in de horizontale positie. Ook hier een gelijke stand, licht in het voordeel van Bebop.
De look/time combinatie is ongeveer even licht. De Look pedalen zijn iets zwaarder, maar dat wordt opgeheven door de lichtere Time-schoenplaatjes. Ook hier een gelijke stand. Dit is natuurlijk “belangrijke materie” op een fiets van 35 kilo of zwaarder. (Ik weeg mijn vrouw al niet, laat staan mijn fiets…)
Het prettige in- en uit-klikken zonder kracht geeft de doorslag ze verder te testen. Ik wil het gewoon een tijdje ervaren. Prettig om te weten dat mijn getut met pedalen toch aardig goed de ideale pedaal benaderde.
Dank voor je uitleg met foto’s. De bebop handleiding laat inderdaad wel wat te wensen over! Ga de pedalen nu proberen. Ben benieuwd……
Groet,
Dirk
Ik heb ze nog in de schuur liggen , wacht op m,n Mango en wil ze daar in monteren , maar ik ben benieuwd naar je ervaringen en ben eigenlijk van plan om fietssandalen van Shimano erbij te kopen , heb je daar enige ervaring mee?
Mijn ervaringen staan aardig in deze post weergegeven.
Ik merk dat ik wat meer ontspannen kan fietsen. Andere zaken beletten mij echter om nu een goeie test te doen, bijvoorbeeld op langere afstanden.
Ik heb geen ervaring met fietssandalen. Ik zou bij een koop zeker de bebop plaatjes meenemen om te kijken of ze niet erg veel uitsteken. Het zijn grote krengen. Ik las van een van de ROAM rijders, dat ze na 5000 km versleten waren. Dat vind ik zelfs snel. Dus we zullen zien.