De “ethische” regels van de ligfietser (versie 1.5)

Op velominati (en vrij vertaald in het Nederlands op het is koers) staan de ethische regels van de racefietser. Het is een humoristische benadering van hoe je als groep tegen het fietsen aan kijkt. Ik werd er op gewezen toen regel #15 werd genoemd door een racefietser in een Twitter bericht en later op ligfiets.net Hieronder geef ik een herinterpretatie van deze regels, nu voor de ligfietser. Ik heb ter referentie de originele regels indien aanwezig erbij gelinkt, ter vergelijking. Opvallend is dat ik minder regels hoefde te herschrijven dan de 91 die Velominati moest bedenken. Dat heeft vooral met regel 5 te maken, die veel regels uit de oorspronkelijke tekst overbodig maakt.

Dit is inmiddels de vijfde update. Verwijzingen naar de rules zijn afgemaakt door Maarten. En hij heeft makkelijk verwijzingen gemaakt per regel. Overal waar [link] staat, kun je nu met een rechtermuisknop en “linkadres kopiëren” de link regel kopiëren naar een Twitter, Facebook of wat dan ook bericht.

Suggesties voor wijzigingen, graag in de comments. Ook hiervoor geldt regel 2.

 1. [link] Regels zijn onbelangrijk, behalve verkeersregels.
 2. [link] Alle regels (ook deze) worden heftig bekritiseerd, UCI regels worden consequent genegeerd. Ze worden gezien als “zinloos geweld”, of als startpunt voor verbeteringen van fietsen.
 3. [link] Het gaat om de fiets. Iedereen die iets anders zegt heeft ongelijk. (≈ Rule #4)
 4. [link] Je gedachten zijn je grootste vijand. Denk voordat je gaat fietsen. Zodra de pedalen bewegen, ervaar dan de sensatie van het rijden, de geur van de lucht, het geluid van de wielen en je overbrenging, het gevoel te zweven over de wegen. (≈ Rule #6)
 5. [link] Het gaat er niet om hoe je fiets eruit ziet, wat er op of in of aan hangt, wat je aan bent, of dat je man of vrouw bent. Als je dat wel belangrijk vindt, dan kun je natuurlijk stiekem ’s avonds op een racefiets rondjes rijden. Deze regel is hevig onderhevig aan regel #2 en #3. Het bediscussiëren over hoe iemand er uit ziet, welk stuur beter is, hoeveel en hoe grote wielen, welke kleur je fiets moet zijn, hoeveel Watt je lamp moet zijn, hoe zwaar je accu(’s) wegen, zijn startpunten voor mooie flamewars op mailinglijst, fora, blogs of evenementen. (≈ Rule #7Rule #8, Rule #15, Rule #16, Rule #17, Rule #18, Rule #21, Rule #22, Rule #27, Rule #28, Rule #29, Rule #30, Rule #31, Rule #32, Rule #34, Rule #35, Rule #36, Rule #37, Rule #39, Rule #40, Rule #41, Rule #42, Rule #44, Rule #45, Rule #46, Rule #47, Rule #48, Rule #50, Rule #51, Rule #52, Rule #53, Rule #54, Rule #56, Rule #57, Rule #60, Rule #62, Rule #65, Rule #66, Rule #69, Rule #73, Rule #74, Rule #75, Rule #76, Rule #78, Rule #91).
  1. Qua veiligheid is er een handige stelregel (Van Maarten Zee): Rijd niet sneller dan je beschermengel vliegen kan.
 6. [link] Het gaat er om dat je geniet. Geniet je niet, dan wordt het tijd voor een nieuwe ligfiets, of bouw je een andere.
 7. [link] Een ligfiets is nooit af. Is je ligfiets wel af, dan heb je de verkeerde gekocht. In dat geval, volg regel #6.
 8. [link] Slecht weer bestaat niet. Het regent bijna nooit, wind is goed voor de training of snelheid, hagel goed voor je huid. Vind je het wel slecht weer, dan ben je waarschijnlijk ziek, of volg regel #6. (≈ Rule #9)
 9. [link] Het wordt nooit makkelijk, probeer dan te versnellen. Of niet. (≈ Rule #10)
 10. [link] Familie neem je mee. Desnoods in of achter je fiets. Kinderen of partner(s) kunnen altijd nog je banden plakken, je eten koken, je aanmoedigen, etc. (≈ Rule #11)
 11. [link] Partners en kinderen hoeven natuurlijk niet zelf een ligfiets te kopen. Daarvoor hebben ze jouw expertise nodig. Als ze geen ligfiets bezitten kies je de meest oncomfortabele fiets waarmee hij/zij je een beetje kan bijhouden. Gelukkig zijn die in elke fietsenzaak te koop.
 12. [link] Het aanschaffen van een ligfiets is een persoonlijke zaak. Uitproberen, discussieren en afwegen zijn belangrijke onderdelen van het kopen van een ligfiets. Hoe je dat doet is van een aantal zaken afhankelijk:
  1. Het aantal fietsen in bezit is n+1, waar n is het aantal (lig)fietsen die je op dat moment bezit. Deze vergelijking kan ook herschreven worden als s–1, waar s het aantal (lig)fietsen is dat resulteert in scheiding van je partner. (≈ Rule #12)
  2. Het budget B(n+1) voor je nieuwe fiets is gelijk aan 1,5 x B(n)
  3. ligfietsen (of onderdelen) worden eerst gratis aangeboden aan ligfietsers vóór ze als oud ijzer worden gerecycled. Want in #5 zit ook een soort clausule verborgen waarbij een oude, versleten of slecht gebouwde ligfiets feitelijk een nieuwe fiets met gebreken is. Als de huidige eigenaar daar geen mogelijkheden toe ziet, dan zal een nieuwe eigenaar dat wel zien.
 13. [link] Het past een ligfietser niet om bijgelovig te zijn. Natuurlijk zijn sommige dat wel, maar we maken er geen stampij van. Als je fiets toevallig nummer 13 is, of als je tijdens een wedstrijd nummer 13 krijgt toebedeelt, draag je die met trots. Het is natuurlijk volstrekt toevallig dat Jos nummer 14 als fiets heeft. Zie ook regel regel 5
 14. [link] We bewonderen elke fiets. Ja, echt elke fiets. Soms is het een wonder dat iemand daarop wil fietsen, dat is dan bewonderenswaardig. Soms zijn fietsen in bepaalde omstandigheden echt handiger dan een ligfiets. Denk aan vouwfiets, bakfiets, oude verrotte door niemand meer te jatte stadsfiets, mountainbike.
 15. [link] Snelheid wordt afgelezen in km/h of m/s (voor de echte nerd). Afstanden worden weergegeven in km of Mm. Maar ja, als geen hond je begrijpt omdat je in raadsels praat, kun je natuurlijk een en ander omrekenen voor je. En anders gaat regel #2 in werking.
 16. [link] Fietsen worden bij voorkeur naar evenementen gefietst, ongeacht afstand of tijd die dat in beslag neemt. Zo niet, dan dient de fiets op een originele manier op, in of achter een auto vervoerd worden. Hoe en of dat veilig is? Zie regel #2. (≈ Rule #25)
 17. [link] Een ligfiets is altijd fotogeniek genoeg om op de foto gezet te worden. Het fotograferen doe je door de ligfiets neer te zetten. Klaar. Daarna neem je een of meerdere foto’s. Vervolgens plaats je deze op zo veel mogelijk plekken of je selecteert een foto en plaatst die alsnog op zoveel mogelijk plekken. Die plek kan internet zijn of thuis, werk of op je fiets. Er zijn ligfietsers die denken dat een ligfiets gepositioneerd moet worden in een weiland of een mooie omgeving, of dat er iemand op moet zitten. Dat doen ze waarschijnlijk alleen om deze regel te negeren. Het maakt niet uit. Als er een ligfiets op de foto staat, is deze gelukt. (≈ Rule #26)
  1.  Er schijnt soms behoefte te bestaan om meerdere ligfietsen op een foto te nemen. Er worden hiervoor speciaal bijeenkomsten georganiseerd, want anders gaat dat natuurlijk niet lukken. Er is nog geen consensus bereikt of dit nu iets toevoegt aan regel 17. De discussie spitst zich toe op de vraag of n*mooi mooier is dan 1*mooi. Totdat er geen uitsluitsel is, bestaat deze regel niet. Zie verder regel 2.
  2. K: Er schijnt een behoefte te zijn om je fiets te positioneren voor Radio Kootwijk en dan een foto te maken. Ik heb zelfs het vermoeden dat het een pure provocatie is naar regel 17. Ik wil dus benadrukken dat Regel 17K niet bestaat. Het is dus ook niet beschreven en iedereen die dat ontkent bevestigt dat dus gewoon. Zie verder regel 2.
 18. [link] Benen scheren doe je alleen als het wetenschappelijk bewezen is dat het effect oplevert. Hetzelfde geldt voor het dragen van helmen en dergelijke. Zie ook regel #2. (≈ Rule #33)
 19. [link] Een racefietser, brommer, scooter, pantserwagen, vouwfiets, bakfiets, of ander voertuig moet als uitdaging gezien worden om ingehaald te worden. Tenzij je daarin geen uitdaging ziet, dan lach je minzaam en gaat je eigen gang. Zodra deze of gene is ingehaald schep je daar over op met voor outsiders onbegrijpelijke afkortingen als BIS, RIS, SIS, VIS, PIS, etc.
 20. [link] Regel #19 geldt ook voor het langdurig en zinloos voorblijven van voertuigen. Voorbeelden van afkortingen zijn BVS, RVS, SVS, VVS, PVS, etc.
 21. [link] Wees geen schoft. En als je dat wel wilt zijn wees dan een grappige schoft. Want uiteindelijk zijn we allemaal broers en zusters op de weg. (≈ Rule #43)
  1. Als ligfietser wordt je niet gezien en gehoord. Ook al rijd je een hoge 28 inch racer met toeter, bel, vlag en zing je erbij vreselijke liederen. Het helpt niet. Houd daar rekening mee. Dat je inhaalt en mensen zich rot schrikken is dus jouw schuld. Het is belangrijk om te beseffen dat honden, voetgangers, oudere ebikers, groepen racefietsers, auto’s of andere weggebruikers je nooit zien of horen. Dat meestal alleen mensen zich te pletter schrikken die niet opletten, koptelefoon op hebben, alleen naar voren kijken, met hun mobiel bezig zijn, ligt ook aan de ligfietser. Uitzondering zijn oudere mensen. Die zien je wel, maar schrikken zich ook te pletter. Dat is dan wel zielig.
  2. Ligfietsers zijn aardige mensen. Maar omdat je ligfietst vinden mensen je niet aardig. Je hoeft niet verplicht ambassadeur te zijn; je krijgt er een paar natuurlijke vijanden bij krijgt: paarden, ANWB-leden, honden. Laat je niet weerhouden vriendelijk te blijven lachen. Je geniet immers wel.
 22. [link] De manier waarop je een ligfiets repareert is volledig aan jezelf. Soms legt de ligfiets beperkingen op in houding waarop gerepareerd moet worden. Volg deze beperkingen (of anders regel #2). Elke vorm waarop je beperkingen van je ligfiets kan opheffen, dus ook bij het repareren moeten uitvoerig getoetst worden. Dat kan alleen door veel te fietsen (anders hoef je niets te repareren). Een fiets maak je pas, als je er mee wilt rijden. (≈ Rule #49)
 23. [link] Heuvels dienen zowel op als afgereden te worden. Het is erg flauw om je naar boven te laten brengen om daarna naar beneden te suizen. Trouwens het is nog flauwer om alle racefietsers heuvel op te laten inhalen om daarna heuvel af met groot snelheidsverschil in te halen. (≈ Rule #55)
 24. [link] Ligfietsers kunnen niet snel bergop fietsen. Dat is omdat anders racefietsers helemaal nergens beter in zijn. Omdat we ze dat gunnen houden we ons strikt aan deze regels.
  1. Mensen als WH moeten via Mailinglijst, Twitter en live kanalen uitvoerig bekritiseerd worden op hun betweterigheid.
  2. Echter zou het zo maar kunnen gebeuren dat er wel wetenschappelijk bewezen wordt dat ligfietsers even snel berg op kunnen als racefietsers. Dat dus WH en consorten gelijk hebben. Ik denk dat we dit stil moeten houden. Want waarom rijd je dan nog op een racefiets? Dat zou heel slecht voor de economie zijn.
 25. [link] Buy local of bij een ligfietswinkel naar goeddunken. Bij online kopen natuurlijk eerst de shops van ligfietsspecialisten checken. De winkel waar jij het gekocht hebt is de beste. Prijs kan een argument zijn. Maar een goed gesprek, eigenwijze verkopers, een lekker ding, zijn natuurlijk ook hele goede aankoop argumenten. (≈ Rule #58)
  A. [link]Mooie en snelle fietsen zijn voor iedereen. Je hoeft geen jonge wielergod te zijn om te kunnen genieten van aerodynamische of superlichte spullen. Iedereen heeft het recht om te fietsen op de mooiste, snelste en chicste fiets die hij of zij zich kan permitteren.
 26. [link] Een ligfiets is eerst comfortabel en daarna pas snel. Het is toch gestoord dat je eerst een snelle fiets maakt, maar daarna pas bedenkt hoe je er uren mee gaat rijden? Je wilt uitgerust aankomen op bestemming, niet kreupel. Uitzonderingen zijn recordfietsen. Deze moeten oncomfortabel zijn. En daarna moet je kreupel en uitgeput uit je fiets komen. Dit hoort eigenlijk ook bij regel 5 ingesloten te worden, maar een uitzondering is zeker op zijn plaats. En anders is op grond van regel 2 een eigen plaats weer gerechtvaardigd. (≈ Rule #60)
 27. [link] Een record is een record als aan een van de volgende regels is voldaan:
  1. [link] Je bent zelf overtuigt dat het een record is.
  2. [link] Niemand doet het je na.
  3. [link] Er is ergens een instantie die het als record bestempelt.

  Een combinatie van regels is feitelijk overdreven, maar voor sommigen een beter bewijs.

 28. [link] Het doel van een competitie is om te winnen. Dat kan ten op zichte van anderen zijn of jezelf. Zie verder regel 26 en 27. (≈ Rule #70)
 29. [link] Wedstrijden beginnen en eindigen. Op welke tijd is onderwerp van regel 2. Starttijden zijn richttijden. (≈ Rule #87)
 30. [link] De voorbereiding van een wedstrijd moet minimaal 5 minuten van te voren beginnen. Mocht het moment van voorbereiden van een van de wedstrijdrijders op het moment van de starttijd aanvangen, wordt de starttijd automatisch met 5 minuten verlaat.
 31. [link] Het rijden van een ligfiets tijdens een wedstrijd is verplicht. Het rijden van je eigen ligfiets is een optie.
 32. [link] Trainen doe je altijd. Of je naar je werk gaat, of in een sportschool. Het is altijd bedoelt om sneller te gaan. Tenzij je gewoon belabberd geestelijk gestel hebt. Dan is trainen bedoeld om te overleven. Mensen met een belabberd gestel mogen daar uren over discussiëren. Gewoon, omdat het kan. Zie ze maar tegen te houden. (≈ Rule #71)
 33. [link] Respect voor de aarde. Afval in de daarvoor bestemde bakken of zakken. Kleine uitzondering voor velomobielen of grote fietstassen. Deze kunnen gevuld zijn met afval, maar ze dienen niet afval te lekken.
 34. [link] Crashen, ongelukken, valpartijen mogen niet humoristisch benaderd te worden. Deze worden uitgebreid geanalyseerd. Tenzij je het natuurlijk uiterst humoristisch weet te verwoorden. (≈ Rule #81)
 35. [link] Je ligfiets heeft zo min mogelijk “sog”. Het is toch te belachelijk dat je energie verliest. Aan de andere kant ben je minzaam als anderen klagen over het gebrek aan “sog”, zoals toevallig gepasseerde racefietsers (zie regel 19 en 20). Opscheppen past hier niet bij (grinnik). Uitzonderingen zijn tijdens vakantietochten of andere gevallen waarbij er iets meer dan gebruikelijk meegenomen moet worden.
 36. [link] Zorg zelf voor je spullen. Het is erg irritant als je moet vragen om een pomp of plakspul of een speciaal voor jouw type fiets bedoelde sleutel. Rule of thumb: je gereedschapstasje met inhoud weegt ongeveer 5 % van het totale gewicht van je fiets (exclusief berijder). Als je een andere wegbereider tegenkomt, help je die. Liefst op zo’n manier dat diegene verbaast is over wat je mee neemt. Voorbeeld: “wil je een handpomp of voetpomp gebruiken? Ik heb ook ergens nog CO₂-patronen liggen”. (≈ Rule #83)
 37. [link] Er schijnt een idee te bestaan dat ligfietsers altijd ringbaardjes dragen en op sandalen lopen met geitenwollen sokken en nooit sportkleding dragen. Ook wordt aangenomen dat alleen grote, technisch onderlegde mannen ligfietsen. Ten alle tijden moeten deze vooroordelen bevestigd worden. Probeer altijd aan 1 van de voorwaarden te voldoen. De andere worden er door omstanders op magische wijze bij bedacht. Mocht het die dag even niet lukken, roep gewoon: “thuis heb ik wel een ringbaardje”. Dat voldoet in 9 van de 10 gevallen. Vrouwen die beschuldigd worden van het niet dragen van een ringbaardje, kijken daar een beetje geheimzinnig bij. Dat is meestal voldoende om de omstanders gerust te stellen.

Update: suggestie van @noordkaapfujin toegevoegd:

Update (2017): regel 17.1 toegevoegd.

Update (2018): regel 17.K toegevoegd. Regel 12.3 toegevoegd na suggestie van Wim Harwig. En wat spelfoutjes gevonden en proberen te verbeteren. Mocht je er meer zien, vertel het me asjeblieft.

Dit bericht is geplaatst in Ligfiets, recumbinati met de tags , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark de permalink.

19 reacties op De “ethische” regels van de ligfietser (versie 1.5)

 1. Willem schreef:

  Grandioos, stof tot nadenken en bezinning.

 2. jos schreef:

  http://www.velomobiel.nl/stats.php?rijder_id=1128
  dat is waarom ik 14 heb 🙂
  Jos, Johan als tweede naam

 3. lighans schreef:

  @Willem dank. Maar je nu er wel aan houden. Ik eis foto van ringbaardjes. Maar hou het netjes. 😉

  @Jos ik wist het.

 4. wtvnl schreef:

  Ben ik blij dat ik een Einzelgänger ben…

 5. Walter schreef:

  Ik mis er eentje. Wij ligfietsers zijn het namelijk nogal totaal volkomen absoluut best wel oneens met nummer 19 van de Nederlandse versie. Het idee dat supersnelle/mooie/luxe fietsen alleen voor de sterkste rijders zijn, is van de zotte om niet te zeggen calvinistisch.
  Dus.
  “Mooie en snelle fietsen zijn voor iedereen. Je hoeft geen jonge wielergod te zijn om te kunnen genieten van aerodynamische of superlichte spullen. Iedereen heeft het recht om te fietsen op de mooiste, snelste en chicste fiets die hij of zij zich kan permitteren.”

  • lighans schreef:

   Geheel mee eens en een zinvolle toevoeging van de enquette. Sterker nog het grote voordeel van bijvoorbeeld een velomobiel is dat je bierbuik pas zichtbaar wordt bij het uitstappen. Dus een jonge god tot het tegendeel uit de fiets stapt.

   Ik heb hem onder 25a genoteerd. Had graag een nieuwe regel toegevoegd, maar dat vergt veel herschrijven van ankers. Daar wacht ik even mee.

 6. Pingback: Knieleed deel 9, stilte op mijn blog | Quest nummer 1

 7. Pingback: Banden gekocht | Quest nummer 1

 8. Pingback: Paastreffen 2015 | Quest nummer 1

 9. Pingback: Filmpie over lichies | Quest nummer 1

 10. Pingback: Ethische regels onder de loep. | Quest nummer 1

 11. Pingback: Olf teller of race teller | Quest nummer 1

 12. Pingback: Rij ervaring na alle veranderingen | Quest nummer 1

 13. Pingback: Regel 17 toch maar geen a | Quest nummer 1

 14. Pingback: Regel 17.A | Quest nummer 1

 15. F.Vloeibare schreef:

  ik mis het vlaggetje bij regel 21

  • lighans schreef:

   Daar heb je gelijk in. En aangezien het een kleine aanpassing is, meteen gedaan.

   Ik heb er voor de tekst wel vlag van gemaakt. Klein of groot, het maakt toch niet uit.

 16. Pingback: De levensfasen van een velomobiel | Quest nummer 1

 17. Pingback: Koopkoorts | Quest nummer 1

 18. Pingback: De levensfasen van een velomobiel – Recumbinati

 19. Pingback: De levensfasen van een velomobiel – Recumbinati

 20. Pingback: Ethische regels onder de loep. – Recumbinati

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *