Andere pedalen (137555 km)

Na alle therapeuten, krakers, manuelen en als laatste de ortopedisch arts, reed ik met Kali redelijk kniepijnvrij. En wat doe je dan? Dan koop je een andere fiets. Er zijn knietechnisch een aantal verschillen Tussen K en Qu. De afstand tussen de voeten is bij Kali veel groter als bij Quali. En ik ben zo stom geweest om niet de maten op te meten van Kali, dus gis ik nu of de zitting in Kali rechterop stond en/of dichter bij de trapas. Een ander verschil is de zitting. In Kali zat een 2009 versie vm.nl zitting, die meer steun geeft dan de 10 jaar oude versie zitting in Quali. Vooral bij mijn schouders merk ik dat ik steun mis. En aangezien ons lijf 1 geheel is kun je dat niet los zien van de knieleed. Ik zou daar  bijvoorbeeld wat steun kunnen maken door de bovenkant van de zitting iets breder te maken met wat beddenplanken of iets dergelijks. Nieuws hierover volgt. Quali heeft ook een trapas die veel minder flex heeft dan Kali. De trapas van Kali beweegt een centimeter of meer heen en weer bij het trappen. Bij Quali is dat veel minder en ook niet te zien. En als laatste stond bij Kali de trapas iets scheef…….

Wat hetzelfde is zijn de trappers. Beiden hebben SPD. Waarom die dan juist willen vervangen? ik hoop met nieuwe trappers 2 klappen tegelijkertijd op te vangen. De trappers moeten het mogelijk maken ingeklikt iets breder te zitten met mijn voeten en tegelijkertijd meer speling te hebben dan gewone SPD. SPD is vrij star en er zijn type pedalen zoals TDP, Time Atac en Frog, die meer speling hebben naar de zijkant toe. Kijk je betaald er wel wat voor. Frog en TDP zijn pedalen van 130 euro (TIME atac “slechts” 50 euro), maar als dat nou de oplossing is?

tdp-104, SPD pedal met beweegbare as

tdp-104, SPD versie met beweegbare as

Er zijn al wat ervaringen te vinden op ligfiets.net/vvv of ligfiets.net/asseccoires en ook via googlegroups na een vraag van mij krijg ik  zinnige info. Ook via KvM krijg ik een tip. Het lijkt erop dat Time ATAC voordelige keus is, maar TDP toch de meeste positieve berichten geeft. Daarbij kan ik met dezelfde plaatjes terecht op andere klikfietsen. Zegt niets over de kwaliteit of de effectiviteit, maar je moet toch wat. Dus ik ga waarschijnlijk voor TDP.

Nu nog uitvinden waar je die dingen kan kopen. Verwoed TDP gebruiker Wim Schermer weet het adres (geen dealers oid), dus ik hoef ze alleen maar te bestellen. Dus gebeld en er blijkt een vertraging in de levering van de assen te zijn. Dus…….

Lijkt op Time Atac, is lichter.

Lijkt op Time Atac, is lichter.

Plan 2 in werking. Via de hetzelfde draadje van de googlegroups maar dan persoonlijk een aanbod gekregen om Time Atac pedalen te proberen. Als ik die inmiddels heb aangenomen krijg ik een niet te weigeren reactie via marktplaats. Het betreft nieuwe Look Quartz (ik begrijp dat dit Time Atac maar dan lichter is), die ik voor de helft van de prijs kan kopen. Ookal blijkt uiteindelijk het bod niet heel erg goedkoop, toch gedaan. Op dit moment kan ik niet de deur uit, door een griep, dus is het ook kiezen voor gemak.

In een andere post zal ik verhalen over bevestiging van plaatjes en de pedalen in Quali, maar vooral wat de verschillen zijn tussen SPD qua kniepijn verlichting. Dat kan dus even duren want daarvoor moet wel een paar honderd kilometer gereden worden.

Dit bericht is geplaatst in Quest 1 met de tags , , , , , , , , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *