The Bone (knieleed ontrafelt deel 2)

Toch maar even iets publiceren over mijn ideetje in ontwikkeling. Als werktitel heb ik het “the bone” genoemd, oftewel het bot (maar dat klinkt niet ‘sexy’). De naam heeft alles te maken met de vorm van de zitting.

Een bevriende fysiotherapeut en Sjef Rutte (Ortho Manueel Arts) brachten me op het idee om iets met mijn zitting van Quali te doen. Eigenlijk wil ik de zaag zetten in het huidige zitje, maar dat is behoorlijk rigoureus. De theorie is dat je eigenlijk zou moeten proberen een zitting te maken die aan de ene kant je rug steun geeft, maar aan de andere kant die rug bewegingsvrijheid geeft. Waarom dan? Omdat je daarmee er voor zorgt dat door de vrijere buiging van de rug je heupen en onderrug ook meer vrijheid krijgen. Daardoor hoeven grote klappen niet alleen opgevangen te worden door je knieën maar is er ook beweging mogelijk naar je rug toe. Andersom werkt trouwens ook. Doordat je rug meer beweging heeft op een natuurlijke manier, kun je meer kracht zetten op je knie, hetzij om harder te gaan, hetzij om minder in 1 richting te belasten.

De vorm van een zitting waar ik aan denk is het volgende:

op de billen is een breed vlak. billen worden goed ondersteund. Misschien naar voren toe wat smaller. Daarbij zit er aan de voorkant een wigje (fullertje) die zorgt dat je goed gecentreerd wordt in de zitting maar ook dat je een beetje kan kantelen.

Je onderrug en je middenrug wordt ondersteund door een strook van 10 tot 15 cm. Smal ja, daardoor kan je rug bewegen naar links en rechts, wat aardig overeenkomt met de beweging van een racefietser, nog niet geheel, daarvoor zou je ook naar achteren moeten kunnen bewegen. Om dat voor elkaar te krijgen zou je dit middenstuk niet te veel ondersteuning moeten geven, zodat je rug dit deel een beetje naar achteren kan duwen (of zelfs een beetje bol ipv hol). Eigenlijk wilde ik werken met een alu plaat en die vormen naar mijn theoretisch ideaal, maar toch maar gekozen voor een zephyr zitting en de bolling in de middenrug voor lief genomen.

De schouders worden weer ondersteund door een breder deel.

Hieronder met wat goed bedoelde Paint kunsten probeer ik eea duidelijk te maken.

Paint schets van "the bone" zitting

bovenkant, voor schouder (misschien nek), zo’n 25 cm breed

middendeel, voor onderrug en middenrug, 10 tot 15 cm breed

billen, zo’n 30 cm breed. de /\ geeft een wigje aan, bijvoorbeeld gemaakt van ventisit of ander zacht materiaal.

De lengte zal iets van 90 cm zijn. De lengte van de afzonderlijke delen weet ik nog niet precies.

Inmiddels heb ik een zephyr zitting besteld, dus over een tijdje (of na de vakantie) gaat de zaag erin.

Ik denk dat Fredjan Twigt nu iets zal zeggen als:  “Niet doorvertellen he, het is nog heel geheim. ;)”

Het is mede geïnspireerd op de wiebel zitting van Rembrandt Bakker. Maar waar hij de wiebel zoekt in de bil(spier) gedeelte, laat ik dat bewegen door de rug meer zijdelingse beweging te geven.

Iedereen mag dit idee van mij gebruiken, als je verwijst naar deze pagina. Echter voor commercieel gebruik vraag ik dat je eerst overlegt met me. Wel zo aardig.

Dit bericht is geplaatst in Ligfiets, Quest 1 met de tags , , , . Bookmark de permalink.

0 reacties op The Bone (knieleed ontrafelt deel 2)

  1. Pingback: Knieleed ontrafelt deel 3 | quest nummer 1

  2. Pingback: Zitting (km-stand: 143010km) | quest nummer 1

  3. Pingback: knieleed ontrafelt. Deel #5 | quest nummer 1

  4. Pingback: Me rug op en mijn fiets weer in. (knieleed deel 10) | Quest nummer 1

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *