De Waterlandse Liggers doen een rondje 25 maart 2023

Inschrijven kan op ligfiets.net.

Een rondje richting Hoorn deze keer. Maar dat we het net in de verte konden zien liggen.

Allereerst werd er een keiharde beslissing genomen. Zaterdag stond te veel wind, dus kon er niet gereden worden. Gelukkig konden een zestal rijders wel op zondag. Waaronder (hoera) ook weer mijn persoon. Mijn kniepees was voldoende hersteld vond ik.

En wie waren dan die zondagsrijders? Allereerst Hinkel Hans. Altijd wel een blessure, maar even enthousiast. Keurige Bert, heeft iets met zijn glimmende fiets te maken. Piet Precies. Denk aan de Different en dan klopt de naam helemaal. Hij heeft in al zijn bescheidenheid tijdens de stop veel over verteld. En wij luisterden gretig. Jolige Johan zorgde voor de vrolijke noot. Geweldige Gert. De route was weer … Almere André, want hij komt uit …. en Gewoon George. Deze namen zijn spontaan in mijn hoofd ontstaan en kunnen nog veranderen. 😉 Met deze 6 mannen werd het toch weer een nationale toertocht.

Maar goed, we gingen keurig rond de afgesproken tijd op weg en met een gezellige tegenwind reden naar Purmerend. En onder Weidevenne door, die meestal rechts laten liggen en langs het Purmerbos naar Edam. Die weg hadden we van opzij en ik merkte dat ik zeilend al flink vooruit kwam. Ik zag mijn eerste Kiekendief van dit jaar langs deze weg.

Gelukkig is de weg langs de dijk van het IJsselmeer onder aan de dijk, want de wind was nog steeds stevig en tegen. Ook hier lieten vogels zich goed zien. Zo goed dat ik er een paar kon herkennen. De Brandganzen hadden hier een bijeenkomst. Duizenden zwart witte ganzen plukten de weilanden kaal. Maar ik zag ook een Witte Kwikstaart op het zand van de djik en een Lepelaar vloog naast ons mee. En ik meen dat het toch echt een Bonte strandloper was die overvloog. Kortom. Geweldig genoten. Ondertussen kwamen steeds dichter bij Ootje Konkel.

Daar werden we binnen begroet door kinderen en ouders die niets beters te verzinnen hadden dan op zondag met de auto naar een pannenkoekenrestaurant te rijden. De meeste namen een appeltaart zonder slagroom. Gelukkig werd door het personeel keurig de slagroom eraf geschept. Goede nieuws is dat Bert een plek heeft gevonden waar hij een vega pannenkoek kan eten.

Na de statiefoto ingestapt en al rijdende kwam ik erachter dat mijn motor niet aan ging. Ik besloot maar door te rijden. En de tweede helft dus helemaal zelf gefietst. En terwijl ik dit intik voel ik zo eens mijn benen en bemerk dat de stijfheid reuze mee valt.

Terugweg werd een afvalrace. George en Piet reden over de Hulk richting Hoorn en verder. Bij Purmerend aangekomen gingen André en Johan richting Ilpendam en verder.

Gert was zo onverstandig om mij het laatste stuk te laten leiden. Het idee was dat ik mijn eigen tempo dan kon bepalen. Mijn automatische piloot stuurde me direct de Zuiderweg op. Of zou het de jeuk zijn voor de klinkers door Neck en de verkeershobbels op de Noorderweg? Niemand zal het weten. Wel dat Gert en ik als enige bij mijn huis aan kwamen. Bert was bij het Heerenhuis rechtdoor gereden.

Het GPX bestand voor deze tocht: DWL maart 23.gpx

De foto’s zijn van Hans, Gert en Bert.

Dit bericht is geplaatst in Ligfiets, Waterlandse liggers met de tags , , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *