cadans meter (km-stand: 141550 km)

In het kader van de blessures is het verstandig inzicht te hebben in het ritme van je benen. Nu had ik dat al behoorlijk veel getraind in de jaren voor Quest1, maar toch vermoed ik onachtzaamheid door dit niet te kunnen zien op de huidige teller.

Probleem voor een twijfelaar als ik dat er nog al wat mogelijkheden zijn.

 1. Apart gewoon computertje met een draadje: wat natuurlijk heerlijk old school en praktisch is.
 2. Geheel nieuw tellertje met geïntegreerde cadansmeter: Opwindend idee om het 10 jaar oude Cateye metertje te vervangen door een nieuwe met cadans. Bijvoorbeeld een Sigma BC 1606L, met draden. Dan kan ik de draden die al in de fiets zitten doorknippen en doorlussen naar deze. Het mooie aan het Sigma tellertje is dat de draden met een klemkoppelingetje aangesloten worden, waardoor het overzetten van de oude draadjes eigenlijk heel simpel is. En de cadans meter aansluiten. En 30 euro vind ik niet veel geld voor een teller met cadans meter….. Maar ja zo eentje (BC 1600, 3 generaties terug) heb ik nog liggen. Jemig die knoppen doen het slecht. Zonde zeg. Kan ik hem nog maken en dan gebruiken……
 3. Apart gewoon computermetertje zonder draadje: wat iets minder old school wel praktischer. Ik ben hiermee begonnen met een mooi aanbiedingsmetertjes van de Aldi, welke 8,99 euro kostte. Het zendertje bij het magneetje is echter wat groot. Dus moet ik iets creatiefs gaan verzinnen.

Uiteindelijk voor methode 3 gekozen. Het tellertje is mooi duidelijk en blijkt nog een onverwacht tweede gelukje te bevatten. Een thermometer. Leuk!

Het aansluiten is wat anders gedaan dan gebruikelijk. Ik heb gebruik gemaakt van klittenband om de zender en computertje in de fiets te plaatsen. Computertje had ik al een tijdje getest en na 100 km bleef het nog steeds zonder problemen zitten. Bij het tellertje heeft het een voordeel want ik kan hem nu ook aan de rechterkant zetten (het is ongelofelijk Mike). Misschien handig met zonlicht of zo…. Ik heb een oud magneetje gebruikt die al in mijn spulletjes lag te wachten. Deze kan ik met een tiewrapje vastzetten aan de crank. Tevens moest het magneetje iets verdikt worden om de afstand tussen zender en magneet klein genoeg te krijgen. En daarvoor wat klittenband gebruikt. En een groot voordeel daarvan is dat het niet meer verschuift.

Het tellertje ingesteld op bandenmaat 1666. Door dit in te voeren krijg je een cadansmeter mbv een gewone fietscomputer. Het getal op de teller moet je dan keer 10 doen om je cadans te krijgen. Ik kan de meter nog op maximaal 5999 zetten, maar rekent moeilijk. 5553, zou eenderde cadans zijn oftewel het getal op meter keer 3 is cadans. Misschien zet ik die op fiets 2 (ja, echt waar dat zit er op. 😉 )

[slideshow]

Even een stukje gereden. Opvallend is dat mijn cadans vaak boven de 100 zit (dus 10 op de teller). En dat ik gewend ben om met lage toeren op te trekken (rond de 40). Dat eerste is keurig, dat laatste is niet keurig en kan ik op letten bij schakelen. We zullen zien hoe lang dit blijft zitten en vooral of het me voordeel biedt.

Dit bericht is geplaatst in Quest 1 met de tags , , , , , , . Bookmark de permalink.

0 reacties op cadans meter (km-stand: 141550 km)

 1. Wilfred Ketelaar schreef:

  Ehhh, bandenmaat heeft toch niets te maken met de cadans.

 2. Gertjan schreef:

  Ik weet natuurlijk niet wat werkelijk de omtrek is van de band, maar het gaat erom dat het metertje het aantal omwentelingen per minuut aangeeft. In het metertje wordt de afgelegde afstand verrekend naar km/u. Het getal 1666 komt uit dat je de aantal km deelt door de omtrek; dan heb je het aantal omwentelingen (je deelt afstand door ‘omtrek’, ook afstand = dus geen eenheid, dus # omwentelingen. En dan eventueel nog verrekenen van uren naar minuten.
  Eueueuhhh: is het nu duidelijker of toch niet? 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *