Nvhpv, jaarvergadering

Och, er word wat afgekletst en gefilosofeerd met de jaarvergadering van de Nvhpv in aantocht.

Twitter berichten, de Nvhpv zelf op ligfiets.net en ligfiets& en de andere kanalen doen volop mee. Ook zal er op de ouderwetse manier flink gepraat worden. Er worden door de commissies posters voorbereid met hun werk. Er wordt wellicht een nieuw logo gepresenteerd. Er worden bestuursleden (her)kozen. En ga maar door.

Ik moet eerlijk zeggen dat ik dit jaar voor het eerst overweeg er naar toe te gaan. Nieuwsgierigheid speelt een rol. Ook een mooi ritje er naar toe. Maar vooral een bepaalde vorm van waarheidsvinding.

Ik ben benieuwd wat de Nvhpv als ligfietsvereniging zal gaan betekenen. En ook wat er van de vroegere gedachte overblijft om aandacht te schenken aan alles wat met spierkracht wordt aangedreven. Ik heb zelf niet zo’n idee wat met dat laatste moet gebeuren. Ik ben toch vooral een fietser op het land. Roeifietsen lukt me ook nog wel, kanoën en roeien oké (maar die hebben hun eigen bond), de rest is niet mijn kopje thee. Anderzijds blijf ik het gaaf vinden om weer iemand een poging te zien doen de lucht in te gaan op eigen kracht of weer een andere manier van voortbeweging op land of water te bedenken. Maar moet je daarvoor (ik verwacht dat de meeste leden ook vooral fietsende leden zijn) de club (Nv)hpv blijven noemen? Of is Nlv veel toereikender en specifieker en minder verwarrend? Of staat de hpv voor mensaangedreven voertuigen in het verkeer (waarbij roeien en kanoën er niet meer bij hoort, daar zij andere verkeersregels hebben, of zoiets).

Zo’n Hptdelft is toch een mooi project, met hun Velox. Een enorme hoeveelheid media-aandacht wordt door deze studenten verkregen, wat bijvoorbeeld Raptobike vast geen nadelen van ondervindt. Maar wat voegt de Nvhpv daar aan toe? Hebben zij op afstand invloed of überhaupt interesse die verder gaat dan nieuwsberichten op ligfiets.net? En krijgt de Nvhpv daardoor ook meer aandacht (of de interesse van ligfietsen in het algemeen)?

Of blijft de invloed van de Nvhpv beperkt tot de wedstrijden tijdens Cyclevision en de wedstrijden in het land? Zijn zij de club met wereldwijd de meeste expertise als het gaat om tijdregistratie (in de vorm van 2 personen, waarvoor diepe respect) of organiseren van grotere evenementen zoals Cyclevision of EK en/of WK’s? Is dit de club die invloed heeft op internationale ligfiets (hpv) verenigingen en bonden? Of is het idee van de club om vooral via de Nederlandse commissies bekendheid te generen en invloed uit te oefenen?

Veel zal vast in het beleidsverslag staan. Maar ik denk dat een jaarvergadering meer menselijke maat toevoegt. Meer de nuance in het verhaal. Dat wat tussen de lettertjes, zeg maar, laat horen.

Ook overweeg ik om te gaan vragen of de Nvhpv in de toekomst meer onderzoek wil (laten) doen naar blessures gerelateerd aan de liggende gefixeerde beweging van een ligfietser. Maar om dat op de agenda te krijgen moet ik er natuurlijk wel naar Woerden toe op 4 maart. We zullen zien en we zullen het meemaken, zei ik als een wijze zeeman met zijn voeten stevig op de wal.

Dit bericht is geplaatst in Ligfiets met de tags , , . Bookmark de permalink.

0 reacties op Nvhpv, jaarvergadering

 1. Theo van Goor schreef:

  Twee jaar geleden is op de vergadering besloten dat de NVHPV wel de officiele naam blijft, maar de Ligfietsvereniging de voernaam wordt. Er wordt getracht dit te promoten met o.a. een banner op diverse bijeenkomsten.
  Ook in mijn favorite (met ligfiets en velomobiel er in) logo staat dit duidelijk.

  Wat de koers van de vereniging is en wat zijn doelstellingen voor de toekomst zijn, staat uitgebreid in het aan ieder lid toegezonden (op de vergadering besloten) boekwerk vorig jaar.
  Wat de commissies daarbij daadwerkelijk deden was ook vorig jaar duidelijk en informeel te vinden op de posters tijdens die vergadering. Kennelijk sloeg dat aan en word deze formule dit jaar herhaald.

  Wat ook sinds enkele jaren mogelijk is om de avond vooraf te overnachten. Er wordt een maaltijd door mij verzorgd. Er is dan uitgebreid mogelijkheid met elkaar te discussieren op informele manier over wat je maar wilt. Bestuursleden (Kees) zijn daar vaak ook bij aanwezig.
  Er kan gebrainstormd worden met elkaar of je kan rechtstreekse vragen stellen die mogelijk ter plekke beantwoord worden of meegenomen worden in de vergadering de volgende dag, of de bestuursvergadering.

  Goed punt, ligfiets gericht blessure onderzoek. Daar heb ik ook belang bij. We hebben/hadden een ligfietsende dokter en een ergotherapuit in ons midden. Misschien kunnen die daar eens een artikel of lezing aan besteden.

  Dat Delft een record gereden heeft vorig jaar is mooi, dat de ligfiets hiermee in de aandacht komt is nog mooier. In de wielerwereld werkt dat niet anders. Ik verwacht dat vele niet ligfietsers dit jaar de bezigheden van Jan Bos zeker zullen volgen. Wat dit met de NVHPV te maken heeft? Niets denk ik, behalve dat het goodwill oplevert voor de ligfiets in het algemeen. Als Jan Bos er mee wil rijden, zal het wel de ligfiets wel OK zijn. Als hij het met een step zou doen zou het een goede promotie voor de step zijn.

  De rol van Raptobike? Ik denk dat hij een dure manier van naamsbekendheid heeft. Maar ik gun het hem. In de regel zijn de ligfietsfabrikanten zeer wel op de hoogte dat ze een niche markt zijn en werken elkaar daarom niet tegen maar met elkaar.
  Wij ligfietsers zijn de winnaars uiteindelijk.

  • lighans schreef:

   Hoi Theo,

   Dat een en ander beschrijven is, ben ik me bewust. Daarom vond ik het zo interessant om naar de jaarvergadering te gaan. Juist om te proeven wat er nou mee gebeurt. Veel is toch ver van mijn bed.

   Dat de club moderner wordt vind ik een goed idee.

   Ik zal mijn blesssure punt naar Kees mailen. Wellicht dat het op de agenda komt.

   De NVHPV kan er ook voor kiezen om zijn naam groot op de velox fiets te laten zetten. De associatie met deze newsboost kan geheel geen kwaad.

   Nu nog de vraag of ik er heen ga. Geen goede knieen en of ik mijn werk af heb is ook de vraag. Anyway, intentie is daar. Kijken wat dat oplevert.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *